Omgekeerde houdingen

Met regelmaat komen omgekeerde houdingen voor in de les. Denk hierbij aan de kaars (schouderstand), maar ook de hond, of, een vergevorderde houding zoals de kopstand. Maar waarom zou je in hemelsnaam omgekeerd een houding willen doen? Allereerst zijn wij het het niet gewend om veel ‘ondersteboven te hangen’. Het is logisch dat je hierdoor een drukkend gevoel kan ervaren in je hoofd (evenwichtsorgaan snapt er niks meer van). Het allerbelangrijkste is dan ook goed voelen wat het met jouw lichaam doet.

FYSIEK
Deze houdingen bevorderen de bloedsdoorstroming door het tijdelijk omdraaien van de bloedsomloop.

Afvalstoffen kunnen niet tegen de zwaartekracht in omhoog gestuwd worden. Het verse zuurstofrijke bloed kan gemakkelijk met de zwaartekracht mee de hersenen bereiken. Deze houdingen hebben dus een verjongende invloed op de hersencellen en stimuleren de hersenwerking. Dat zorgt voor energie (goed tegen moeheid) en ontspanning. Ze zorgen voor een goede bloedtoevoer naar de hypofyse en pijnappelklier die van groot belang zijn voor groei, gezondheid en het gevoel van vitaliteit. 

Deze houdingen hebben ook een preventieve (!) werking met betrekking tot het dichtslibben van de bloedvaten. Door omgekeerde houdingen verandert die hele bloedcirculatie en op die manier kun je beknellingen van de bloedtoevoer deels tegengaan of opheffen (dus ook goed tegen spataderen).

Omgekeerde houdingen kunnen het nek- en schoudergebied openen, maar het kan precies het tegenovergestelde effect hebben wanneer je dit zomaar, zonder goede begeleiding gaat doen. Een kopstand, mag je dus enkel en alleen uitvoeren, wanneer je óf zelfstandig de elleboogstand kunt doen (zodat je op je onderarmen staat) of met behulp van een goede yogadocent, die de techniek perfect beheerst en met je mee kan kijken. 

Een hulpmiddel om toch ‘ondersteboven’ te hangen, is een speciale ‘inversie’ stoel, of, je doet enkel en alleen de hondhouding (prima dus ook voor nek en schoudergebied).

Een omgekeerde houding verstoort het proces tijdens een menstruatie wat een neerwaartse beweging is in het lichaam. Dus houdt de houding dan kort of sla hem over.

Omgekeerde houdingen hebben veel invloed op het evenwichtsorgaan, want je draait de boel op zijn kop’. Ze versterken polsen, handen, masseren de darmen en laten buikorganen beter functioneren. Ze activeren naast de hypofyse en pijnappelklier de schildklier wat een positief effect heeft op je hormoonhuishouding. 

Contra indicatie: Verhoogde bloeddruk/ zwangerschap/ menstruatie/ nekklachten (voorzichtig!) en andere blessures. Leg eventueel een dekentje onder je schouders of houd de houding iets minder lang aan. 

MENTAAL

  • Bevordert soepelheid van geest (doordat je de wereld van de andere kant bekijkt)
  • De meeste omgekeerde houdingen zorgen voor geestelijke ontspanning (behalve de kopstand, die is opwekkend)
  • Werkt goed tegen stress en een gevoel van angst

Geplaatst

in

door

Tags: